Page 3 - SDT 8. Sınıf DİN
P. 3

 1. Yüce Allah, insanı akıllı bir varlık olarak yaratmış ve ona seçme ve tercihte bulunma imkânı sağlayan irade vermiştir. İnsan iradesi sayesinde iyi ve kötüyü ayırt ederek hayatına yön verebilir. Bu özelliği onu aynı zamanda davranışları karşısında sorumlu da kılar. Davranışlarının sonuçlarını üstlenmesi, insanın sorumluluk alanıdır. İnsan özgür bir varlık olarak, her yaptığının faili, faili olduğu her işin de sorumlusudur.
Aşağıdaki ayetlerden hangisinde paragrafın konusundan farklı bir düşünceye değinilmiştir?
A) “Kim iyi bir iş yaparsa faydası kendisinedir ve kim kötülükte bulunursa zararı kendisinedir...” (Fussilet suresi, 46. ayet)
B) “Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm’a açar; kimi de saptırmak isterse, göğe çıkıyormuş gibi kalbine darlık ve sıkıntı verir...” (En’âm uresi, 125. ayet)
C) “... Yapmakta olduğunuz şeylerden mutlaka sorguya çekileceksiniz.” (Nahl suresi, 93. ayet)
D) “Şüphesiz biz ona doğru yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör.” (İnsân suresi, 3. ayet)
 NTİ
2. İnsan tüm yaşamı boyunca içten içe sonsuzluğu arzulamaktadır. Bu engel olunamaz arzu kimi insanları mal biriktir- meye iterken, kimi insan ise çocuk sahibi olarak neslin devamı şeklinde sonsuzluğa ulaştığına inanır. Müslümanlar sonsuzluk arzularını ahiret inancı ile giderirler. İman ederek ölmüş her insanın mutlaka cennete gideceği düşüncesi de kişinin dünyadaki yaşam stresini hafifletir. Sonsuzluk düşüncesi her insan da farklı şekilde karşılığını bulsa da, sonuç olarak tüm insanlar ölür. Buradaki en önemli ortak nokta da budur.
Aşağıdaki ayetlerin hangisi paragrafta anlatılan konuyla ilgilidir?
A) “Yeryüzünde yaşayan bütün canlıların rızkı Allah’a aittir...” (Hûd suresi, 6. ayet)
B) “...Kararını verdiğin zaman artık Allah’a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever.” (Âl-i İmrân suresi, 159. ayet)
C) “... Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et (O’na dayanıp güven). Şüphesiz Allah tevekkül edenleri sever.” (Âl-i İmrân suresi, 159. ayet)
EK D) “Biz, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları hak ve hikmete uygun olarak ve belirli bir süre için yarattık...” (Ahkâf suresi, 3. ayet)
 3. “Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu düşman eline bırakmaz. Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim dünyada, bir Müslümanın (ayıbını) örterse Allah da kıyamet günü onun (ayıbını) örter.” (Müslim, Birr, 58)
“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın kom- şuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisâ suresi, 36. ayet)
Verilen ayet ve hadise göre;
I. İnsanın insana yapacağı iyiliğin karşılığRını Yüce Allah’tan bulur.
II. İslamdinineinananlararasındakardeşlikbağıoluşur.
III. İyilik yalnızca tanıdıklarınıza yaptıklarınız değildir.
ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
A) IveII B)IIveIII C) I ve III D) I, II ve III
 SINIF 8 3 SDT - 8
 ÖR












































































   1   2   3   4   5