Page 4 - SDT 8. Sınıf SOS
P. 4
3. Birinci Dünya Savaşı başladığında Osmanlı yöneticileri, bir yandan ülke güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alırken diğer yandan da devletin takip edeceği savaş politikasını belirlemeye çalışıyorlardı.
Bu politikaların ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?
A) Batılı devletlerin sömürgecilik politikalarına karşı koymak B) Kapitülasyonları kaldırmak
C) Anayasal düzeni ülke yönetiminde egemen kılmak
D) Yakın zamanlarda kaybedilen toprakları geri almak
RNTİ
4. İzmir’in işgali, işgallerin geçici olmayacağını Türk halkına göstermiş ve Millî Mücadele açısından bir dönüm noktası olmuştur. İşgallerin kalıcı olacağının ve artacağının anlaşılması üzerine Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin gayretleriyle askerî direniş güçleri oluşturuldu. Kuvâ-yı Millîye adı verilen bu birlikleri daha ziyade terhis edilen Osmanlı ordusunun subay kadroları yönetiyordu. Terhis edilen askerlerin de yer aldığı bu birliklere eli silah tu- tan kadın - erkek bütün vatanseverler katılabiliyordu. Büyük çoğunluğunu sivil halkın oluşturduğu bu birliklerin ihtiyaçları da yine halk tarafından karşılanıyordu. Kuvâ-yı Millîye birlikleri, düzenli ordu kurulana kadar işgalci devletlere karşı mücadele ettiler.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kuvâ-yı Millîye birliklerinin Yunan ilerleyişini durdurduğu
B) Türk milletinin millî duygularla hareket ettiği
C) İzmir’in işgalinin tam bağımsızlık ilkesini tehdit ettiği
D) Kuvâ-yı Millîye birliklerinin düzensiz birlikler olduğu
EK
5. Ayaklanmalara karşı alınan ilk önlemlerden biri, İstanbul Hükûmeti’nin yayımladığı fetvaya karşılık Ankara müf- tüsü Rıfat Efendi öncülüğünde yüz elli müftünün imzasıyla Millî Mücadele’yi destekleyen bir fetvanın çıkartılması oldu. 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vatanîye Kanunu çıkarıldı. Bu kanuna göre Büyük Millet Meclisi, ulusu temsil eden en üstün kuruluş olduğu için ona karşı söz, yazı ve hareketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayılacaktı. Askerlikten kaçmayı önlemek için Firariler Kanunu çıkarıldı. Bu kanunlara aykırı hareket edenleri cezalandırmak için İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstanbul ile tüm resmî haberleşmeler kesildi.
TBMM Hükûmetinin bu tutumunda aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?
A) Anadolu’da otoritesini korumak istemesi
B) Temsilciler Kurulunun Ankara’ya gelmesi
C) Askerî açıdan zayıflamanın önlenmesine çalışılması
D) İstanbul Hükûmetinin Anadolu’daki otoritesinin azaltılması
SDT - 8 4 SINIF 8
ÖR