Page 13 - DS 8. Sınıf
P. 13

   6.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
 Millî birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirerek ülke bütünlüğünü korumak, ilke ve inkılapla- rın bir diğer dayanak noktasıdır. Millî birlik ve beraberliğin sağlanması, milleti oluşturan bireyle- ri millî kültür değerleri ile birbirine bağlamakla olur. Millî tarih bilinci ve millî dilin oluşturulması, kültürel bağın en önemli unsurlarıdır. Kültür, bir milletin tarih boyunca edindiği birikimlerin tü- müdür. Millî ve manevi değerler, kültürün temelini oluşturur. Atatürk, millî kültürümüzün zengin- liğini ortaya çıkarmak için dil ve tarih kurumlarını kurmuş ve desteklemiştir.
Bu metinde Atatürk ilke ve inkılaplarının temel esaslarından hangisi vurgulanmıştır?
A) Bağımsızlık ve özgürlük B) Millî kültürün geliştirilmesi
C) Egemenliğin millete ait olması D) Ülke bütünlüğü
7. Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan bazıları şunlardır:
o Kuvâ-yı Millîye’yi etkin ve millî iradeyi hâkim kılmak temel esastır.
o Manda ve himaye kabul edilemez.
o Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.
Buna göre Erzurum Kongresi’nin verilen kararları ile aşağıdaki hedefler eşleştirildiğinde hangi se- çenek dışarıda kalır?
A) Tam bağımsızlık B) Millî egemenlik
C) Güçler birliği D) Vatanın bütünlüğü RNEKTİ 8.
 Atatürk, Türkiye’nin çıkması muhtemel bir savaştan zarar görmemesi için izlenmesi gereken politikayı 1938 yılındaki bir konuşmasında “Çok zaman geçmeden Avrupa’da bir fırtına kopa- cak, bu müthiş kasırga dünyanın her tarafına yayılacak ve insanlık genel bir savaş felaketinin bütün kötülükleri ile karşılaşacak! Bu kanlı, tehlikeli durumda tarafsız kalmak, savaşa katılma- mak ve devlet gemisini bu fırtınanın ortasında hiçbir engele çarptırmadan yöneterek savaş dı- şında ve barış içinde yaşamaya çabalamak bizim için hayati önem taşımaktadır.” ifadelerinde açıklamıştır.
1939 yılında savaş başladığında Türkiye savaşa girmemek için olağanüstü bir gayret göster- di. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Hükûmet, Mihver ve Müttefik gruplarını doğrudan karşısı- na almamaya gayret gösterdi. Ancak jeopolitik konumundan dolayı her iki taraf da Türkiye’yi kendi yanında savaşa çekebilmek için baskılar yaptı. Türkiye savaşa girmemek için sonuna kadar direndi.
Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Atatürk, savaşın yakında çıkacağını ve ağır sonuçlarının olacağını fark etmiştir.
B) Türkiye, jeopolitik konumundan dolayı Almanların yanında savaşa girmeyi kabul etmiştir. C) Türkiye, savaşta denge politikasını izleyerek savaşın dışında kalmaya çalışmıştır.
D) Atatürk’ün tavsiyeleri Hükûmet tarafından dikkate alınmıştır.
 SINIF 8 14 OD-6/ 21-22
AAAAAAAAAA
  ÖR













































































   11   12   13   14   15